Hva er pigmenteringer, hvordan og hvorfor oppstår de og hvordan kan man behandle?
Av 
Celina Romano
 og 
August 2, 2023

ALT du trenger å vite om pigmenteringer!

Menneskekroppen er fantastisk sammensatt av ulike funksjoner og egenskaper. En av de mest iøynefallende aspektene ved hudens estetikk er fargen, som skyldes et pigment kalt melanin. Så er det slik at mengden pigmenter ikke alltid distribueres jevnt over hele kroppen. Dette kalles for pigmentflekker eller melasma. Dette blogginnlegget tar sikte på å gi deg en dypere forståelse av hva pigmenteringer på kroppen er, hvorfor de oppstår, hvordan man kan forebygge pigmentflekker, samt hvilke behandlinger vi anbefaler deg som allerede har fått pigmenteringer i huden.

Hva er pigmenteringer på kroppen?

Pigmenteringer på kroppen refererer til ujevne fargeendringer i huden. Disse endringene oppstår når melanin, et naturlig pigment som produseres av spesielle celler kalt melanocytter, blir fordelt ujevnt i huden. Melanin er det som gir huden farge, og mengden og fordelingen av melanin bestemmer om vi har lys, medium eller mørk hudtone.

Mengden melanin viser seg gjennom hudfargen vår.

Hvorfor oppstår pigmenteringer?

Det finnes flere årsaker til at pigmenteringer kan oppstå:

1. Solens påvirkning: Når huden vår blir utsatt for UVA- og UVB stråling skjer det en reaksjon i kroppen vår. UVA-stråler fører til at melaninet som allerede er produsert oksiderer, slik at det blir mørkere. Altså at vi blir brunere i sola. UVB-strålene øker produksjonen av melanin fra melanocyttene, altså at det blir med melanin i kroppen. Grunnen til at disse prosessene skjer er fordi kroppen vår ønsker å beskytte DNA-et som befinner seg inne i cellene våre. Melaninet kan fordele seg ujevnt, og synliggjøres som ujevne pigmenteringer på kroppen. Overeksponering for solens UV-stråler er en av de vanligste årsakene til pigmenteringer.

2. Aldring: Med alderen kan huden begynne å produsere melanin ujevnt.

3. Hormonelle endringer: Hormonelle forandringer som oppstår under graviditet, bruk av prevensjonspiller, eller hormonelle ubalanser, kan også føre til melasma, en type pigmentering som ofte vises som mørke flekker i ansiktet. Det er også noen typer medisiner som kan øke sjansen for å utvikle pigmenteringer.

4.Skader og betennelser: Arr etter akne, skader eller betennelser i huden kan også føre til at melanin blir distribuert ujevnt og forårsake post-inflammatorisk hyperpigmentering.

Forebygging av pigmenteringer på kroppen

Heldigvis er det noen trinn du kan ta for å redusere risikoen for pigmenteringer:

  1. Solbeskyttelse: Bruk solkrem med bredspektret beskyttelse (UVA og UVB) med minst solfaktor 30, og bruk solhatt og beskyttende klær når du er ute i sterkt sollys.
  2. Unngå soling: Unngå overdreven soling og solsengbruk, spesielt i de mest intense timene av dagen. Å redusere tiden din i solen vil virke forebyggende.
  3. Bruk hudpleieprodukter: Bruk hudpleieprodukter som inneholder ingredienser som antioksidanter, vitamin C, E og niacinamid, da disse kan bidra til å redusere pigmenteringer og fremme en jevnere hudtone.

Hvordan behandle allerede oppståtte pigmenteringer med MeLine?

Dersom du har fått pigmenteringer som du ønsker å behandle har vi den perfekte hudpleieserien for deg. MeLine er den ENESTE hudpleieserien som har spesialisert seg på pigmenteringer og ujevn hudtone. Serien inneholder produkter både for ansikt og kropp, samt mørk og lys hudtype. Kliniske studier viser at MeLine kan redusere ujevn hudfarge med opptil 90-95% på 60-90 dager!

MeLine har både klinikkbehandlinger med kjemiske peelinger, samt et hjemmeprogram med blant annet dag- og nattkrem, cleanser, serumer, maske, spot-treatment og mye mer! For å få best mulig resultat anbefaler vi at du kombinerer klinikkbehandlinger med hudpleieprodukter du kan bruke hjemme. Dersom du kommer inn til oss kan vi sammen finne ut hvor mange klinikkbehandlinger som er optimalt for deg og dine behov, samt hvilke produkter du bør ha hjemme.

Ønsker du å vite mer?
‍ Snakk med oss